De Satéboss in de Gelderlander

By 10 maart 2015 2015, Media No Comments
Gelderlander_foto

Paul Hartman, de oprichter van Satéboss, werd gevraagd om zijn verhaal te vertellen in de Gelderlander. Lees het verhaal nu terug.

“De Satéboss werkt eindelijk buiten”

Door: Suzanne de Winter

Op zijn 57e moest Paul Hartman uit Rhenen nog aan een nieuwe carrière beginnen. Zijn zoons hielpen hem om zijn passie voor saté en zijn familiegeschiedenis om te zetten in een bedrijf. Indonesië was misschien wel de beste plek voor Paul Hartman (57) uit Rhenen om te horen dat hij zijn baan kwijt was. Is er al meer bekend over de reorganisatie? Dat had hij nog wel gevraagd op zijn werk, voordat hij en zijn vrouw Ria naar Jakarta afreisden om hun zoon op te zoeken die daar al enige tijd woont. Hartman is zelf geboren in Jakarta. Hij werkte 34 jaar voor verzekeringsmaatschappij Victoria Vesta. Toen hij een telefoontje kreeg uit Nederland, wist Hartman hoe laat het was. Hij verwerkte zijn ontslag tijdens die vakantie, de troostende geuren opsnuivend van het Indonesische eten. De geuren van zijn familie. Zo ging Hartman als verzekeringsman op vakantie en kwam hij, hoewel die naam toen nog niet eens bedacht was, al een beetje terug als Satéboss.

Wat heeft u met saté?
“Mijn vader riep mij en mijn broertjes op een dag bij zich. Ik was toen 10. Hij ging ons laten zien hoe je goeie saté maakt, zei hij. Dat was mijn vaders specialiteit. Hij had een barbecue van plaatstaal, helemaal verroest. Zo’n laag dingetje met stokkies erop. Ik zie ons nog zitten op de hurken. Hij legde uit hoe je het vlees moest marineren en wat er in die marinade gaat. Daar was hij heel precies in.”

Had u aanleg voor saté?
“Ja, mijn oudste broer en ik wel. Mijn andere broers hebben minder gevoel voor saté. Mijn moeder is Chinees-Indisch. Zij kan heel goed Chinees en Indisch eten maken. Mijn vader was Indisch-Nederlands. Hij is helaas overleden, maar mijn moeder leeft nog. Nu ze ouder is en niet meer alles zelf kookt voor onze feesten, heeft iedereen een taak. Alle zes kinderen kunnen goed koken. Maar de één is beter in loempia’s en de ander doet altijd de garnalen.”

Wist u direct na uw ontslag wat u wilde doen?
“Het idee heeft altijd in mijn achterhoofd gespookt. ‘Daar moet je meer mee doen’, heeft er wel eens iemand tegen me gezegd op een feestje waarop ik de saté maakte.”

Dapper om op je 57e nog iets nieuws te beginnen…
“Ik wilde boer worden, maar toen ik uit dienst kwam, was er een personeelsstop voor de proefvelden in Wageningen waar ik wilde werken. Toen heb ik 34 jaar binnen gezeten op kantoor. Daarna kun je toch alles? Mijn drie zoons zeiden: ‘Het is nu of nooit, pa’.”

Hoe komt u op het idee voor die hippe naam en bijpassende foodtruck?
“Door mijn zoons. Ze hebben marketing, communicatie en vrijetijdsmanagement gestudeerd. Het is hun idee om van Satéboss een concept te maken. Gebaseerd op de geschiedenis van mijn familie.”

De berging is nu een bedrijfskeuken en op locatie bakt u vanuit een Italiaans wagentje.
“Dat wagentje is een leuke blikvanger. De saté pak ik heel serieus aan. Ik gebruik het beste biologische varkensvlees en biologisch afbreekbare bakjes en servetten. Ik bak op kokosbriketten uit Indonesië. Dat is belangrijk voor de smaak. Het recept is van mijn familie en bevat geheime ingrediënten. Toch smaakt de saté steeds anders. Soms is de knoflook sterker, bijvoorbeeld.”

Indisch eten kan scherp zijn. Lusten Nederlanders dat?
“Terwijl we wachtten op de verbouwing van het wagentje hebben we heel veel uitgeprobeerd op Nederlandse mensen, om te bepalen hoe heet het mag zijn. En of je onze spullen ook goed zelf kunt opwarmen in de pan en de magnetron.”

Bevalt het, eigen baas zijn?
“Ik werk eindelijk buiten. Ik ben blij dat ik nog iets heb gevonden wat ik graag doe.”

Hoe zijn de recensies?
“Mijn mooiste compliment heb ik al gehad. Van een vrouw uit Indonesië. Ze zei dat mijn saté haar deed denken aan hoe het vroeger thuis was.”


Wil jij vaker op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Satéboss? Volg ons dan op Facebook, Instagram of Twitter.
En als je wilt, kun je hier terugkeren naar de homepagina.