Ga naar de inhoud

Sateboss toert met twee foodtrucks door heel Nederland. Met één duidelijke missie: jou op locatie laten proeven van de smaak van authentieke Indische saté.

In 2014 is mijn vader Paul gestart met de foodtruck / catering van Sateboss. Toen hij na een kantoorbaan van ruim 34 jaar de kans kreeg om voor zich zelf te beginnen kwam zijn lang gekoesterde foodtruck-droom eindelijk uit: “Tijd om naar buiten te gaan.”

Jaren ’60: De liefde voor saté

Een foto uit privécollectie: familie Hartman in Indië

Mijn vader speelde al langer met het idee om van zijn hobby zijn beroep te maken. Als kleine jonge leerde hij van zijn vader Arend de fijne kneepjes van het vak. Mijn opa (die het ook leerde van zijn vader in een piepkleine melkveeboerderij onder de rook van Semarang) liet hem op een kleine roestige barbecue zien hoe hij op een authentieke wijze saté moest grillen. Dat bijzondere moment in het voormalig Nederlands-Indië is hem altijd bijgebleven. En gelukkig maar, want sindsdien is zijn liefde voor saté geboren en kunnen wij vandaag de dag nog steeds genieten van de smaak van authentieke Indische saté.

Jaren ’90: Het geheime familierecept

Jaren later gaf opa het geheime familierecept door aan mijn vader. Goddank. Al snel werd mijn vader de nieuwe ‘sateboss’ van de familie en was op ieder feestje saté dé traktatie van de avond.

Paul: “Ik maakte veel saté op verjaardagen binnen de familie, precies op de manier zoals mijn vader dat deed. ‘Lekker sateetje’, kreeg ik dan vaak te horen, ‘daar moet je iets mee gaan doen’.”

2014: Sateboss werd een feit

En dat advies kon hij opvolgen. Eind 2014 was het eindelijk zo ver: na hulp van mij en mijn twee broertjes Joshua en Samuël (met alledrie een achtergrond in Marketing en Communicatie) zag het bedrijf van mijn vader het levenslicht. Het merk “Sateboss” was een feit. Mijn vader kocht een kleine Piaggio Ape 50 en liet deze ombouwen tot foodtruck, zodat hij daarmee een unieke catering op locatie kon aanbieden.

En nog steeds is Sateboss een feit, nog steeds is zijn eerste foodtruck in dienst, en nog steeds is na bijna honderd jaar het familierecept en de juiste bereidingswijze in onze handen. En daar zijn we enorm trots op. Dankzij uren van voorbereiding, het vinden van de juiste stukken vlees én het geheime familierecept heeft Sateboss ‘de perfecte saté’ in handen, waar we Nederland en België van kunnen laten genieten.

Het succes achter ons recept is de authenticiteit waarmee alles bereid wordt. Voor de Indische mensen is het de saté zoals hun moeder, oma, opa of oom het maakte. Maar ook de Nederlandse mensen zijn de massaproductie zat en willen weer gaan voor kwaliteit en vakmanschap. Passie, trots en liefde zijn onze ingrediënten, waarmee wij sinds 2014 al heel veel mensen verblijdt hebben.

2019: Het ‘satéstokje’ overgedragen

In september 2019 heeft mijn vader Paul het ‘satéstokje’ aan mij overgedragen en geniet hij nu van zijn welverdiende pensioen. Net als zijn vader hem ooit leerde om saté te maken, deed hij dat ook bij mij. Overigens kan hij van nature moeilijk stilzitten, dus helpt hij af en toe nog steeds mee binnen het bedrijf dat hij heeft grootgebracht. Ik ben enorm blij met deze kans en heb veel plannen met Sateboss voor de toekomst.

Mijn Indische achtergrond heeft altijd als rode draad door mijn leven gelopen: ik ben jaren werkzaam geweest in het professionele voetbal in Indonesië. In Jakarta om precies te zijn, de stad waar mijn vader, oma en inmiddels ook mijn zoontje geboren zijn. Ik heb een afstudeerstage gedaan bij het Indisch magazine Moesson en ik heb tijdens mijn studententijd gewerkt bij het Indisch- Moluks verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen.

Nu wil ik met Sateboss, net als mijn vader (en mijn opa en mijn overgroot opa), ons culinaire familie-erfgoed voortzetten en mensen blij maken met échte Indische saté. Saté zoals die hoort te zijn; authentiek van smaak, heerlijk mals en altijd vers gegrild op kolen van de barbecue.

En wie weet zal ik ooit op een dag mijn zoon Gabriël ook de fijne kneepjes van het vak leren. Wie zal het zeggen?

Raphaël Hartman
Tweede generatie Sateboss