Recept: Perkedèl (Indische Frikadel) van Raphaël (4 personen)

  • 0
  • 4 juni 2019

Type: Vleesgerecht / bijgerecht.
Bereidingstijd: +-15 minuten.
Oventijd: + 35 – 45 minuten.

Frikadel, of ook wel ‘Perkedèl’ genoemd is het lievelingsgerecht van Raphaël. Je hoort het goed! Frikadel… In de Indische keuken bestaat er óók frikadel en deze is echt enorm lekker.

Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 kleine of 1 grote aardappel(en)
  • 1 ei
  • 1 knoflook
  • 3 sjalotten
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 2 kleine limoenbladeren (Djoeroek purut; dit koop je bij de toko)
  • 1 el kokoscreme (Santen)
  • Paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Roomboter (ongezouten) om in te vetten
  • Zonnebloemolie
  • Evt: rode peper.

Benodigdheden:

  • Kleine ovenschaal
  • Oven
  • Kookpan
Paul en Raphael van Satéboss tijdens event voor Stichting Het Vergeten Kind

De frikadel is een beetje te vergelijken met een gehaktbrood. Je bereidt het in een ovenschaal en je snijdt er plakken of blokken vanaf. Frikadel is een heerlijk bijgerecht om te serveren met bijvoorbeeld een Indische rijsttafel. Raphaël vertelt jou hoe je deze heerlijke Frikadel/Perkedèl maakt:

Zo maak je het:

  • Kook de aardappelen (net niet beetgaar) en verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  • Snijd de knoflook en de sjalotten fijn.
  • Doe het gehakt in een kom en breng op smaak met zout en peper en een snuf nootmuskaat. Voeg eventueel gesneden rode peper toe voor meer pit.
  • Voeg vervolgens de gekookte aardappelen toe, samen met 1 ei, knoflook, 3 gesneden sjalotten, 2 limoenbladeren, 3 eetlepels paneermeel en 1 eetlepel Santen (kokoscreme) en kneed tot een glad mengsel.
  • Vet de ovenschaal in met boter en verdeel het mengsel in de schaal. Strooi vervolgens wat extra paneermeel over het geheel.
  • Bak de Perkedèl in ongeveer 30 – 45 minuten gaar in de hete oven.
  • Snijd de Frikadel in plakken of blokken.

Serveer de Frikadel als bijgerecht in combinatie met andere recepten of als snack tijdens de borrel! We weten zeker dat deze Indische Frikadel jou en je gasten in de smaak zal vallen, hierna willen jullie vast niets anders meer!

Selamat makan (eet smakelijk)!

Heb jij dit bijgerecht ook gemaakt? Laat het ons weten via Instagram of Facebook met de hashtag #SATEBOSS en/of tag ons (@sateboss)!