Recept: Soto Ayam van Noëlla (4 personen)

  • 0
  • 5 juni 2019
Recept Soto Ayam Sateboss

Type: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: +- 100 min
Let op: voor dit gerecht is er ook een voorbereidingstijd.

Soto Ayam, een recept waar je wat langer de tijd voor moet nemen, maar het resultaat mag er dan ook zijn! Soto Ayam is een Javaanse, smaakvolle, kippensoep met verschillende garneringen. Een aantal van de ingrediënten kun je vinden in een Toko.

Ons nichtje Noëlla maakt deze Soto Ayam vaak als er vrienden bij haar komen eten. Inmiddels staat ze bekend om dit heerlijke recept. Heb jij ook zin gekregen in een overheerlijke Soto Ayam? Aan de slag dan maar!

Ingrediënten:

Bouillon:

  • 4 kippenpoten (+- 1.2 kilo)
  • 2 sjalotten
  • 3 knoflook
  • 3 cm gember
  • 2 maggiblokjes
  • 1 tl koenjit (geelwortel)
  • 2 tl laos (gemalen Galangawortel)
  • 3 salamblaadjes
  • 3 djeroek poeroet (limoenblad)
  • 4 stengels sereh (citroengras)
  • Peper en zout
  • 2 liter water
  • Optioneel: 1 Rode peper

Garnering:

  • Zakje lontong
  • 2 (grote) gekookte aardappelen of 3 kleinere aardappelen
  • Gebakken uitjes
  • 250 gram taugé
  • 1 bosui
  • 1 citroen
  • 4 hardgekookte eieren

Optioneel:

  • Ketjap manis
  • Kroepoek

Benodigdheden

  • Grote soeppan
  • Normaal pannetje
  • Vijzel

Zo maak je het:

  • Ter voorbereiding: kook van te voren de lontong ruim 1,5 uur gaar en laat minstens 2 uur afkoelen.
  • Doe 2 liter water in een hoge (soep)pan. Breng de kippenpoten aan de kook samen met: 2 maggiblokjes, 3 centimeter gember, 3 salamblaadjes, 4 stengels sereh (citroengras) en 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad). Optioneel: voeg een rode peper toe voor een pittige smaak (gesneden, zonder pitjes).
  • Laat de bouillon ongeveer een uur trekken (tot de kip gaar is).
  • Kook ondertussen de eieren hard in ongeveer 8 minuten.
  • Haal na een uur de kip eruit (behoud de bouillon) en pluk de kip: verwijder het vel en strijk het vlees met een vork van de botten tot kleine reepjes.  
  • Doe de stukjes geplukte kip weer terug in de pan.
  • Snijd de sjalotten en de knoflook. Vijzel samen met 2 tl Laos en 1 tl Koenjit tot een glad mengsel (boemboe). Voeg de boemboe toe in de pan. Laat alles ongeveer 30 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg naar smaak extra zout of peper toe.
  • Snijd de bosui in reepjes en aardappelen in blokjes. Pel de eieren en snijd ze in halfjes of kwartjes.
  • Pak 4 kommen of diepe borden en voeg toe: een handje taugé, het ei, stukjes aardappel en gesneden lontong. Giet hier vervolgens de kippenbouillon overheen.
  • Garneer met gebakken uitjes, schijfje citroen en gesneden bosui.

Je keuken zal ongetwijfeld heerlijk ruiken naar alle specerijen, tijd om je Soto te gaan proeven! Serveer de Soep met wat ketjap manis en kroepoek. Probeer ook onze andere recepten.

Selamat makan (eet smakelijk)!

Heb jij dit bijgerecht ook gemaakt? Laat het ons weten via Instagram of Facebook met de hashtag #SATEBOSS en/of tag ons (@sateboss)!